FRIENDSHIP THAT IS REAL?

Har tänkt på en sak hos kompisar generellt medan jag läste en text till skolan. "Riktiga vänner" kan nästan genom bara att uttrycka någonting utan ord beskriva vad den vill för den andre. 
Indexikalitet skulle det kallas. Samtal mellan människor baserar sig ofta på en mängd outtalade bakgrundsantagnaden. Jag läste sedan en artikel där en sociolog vid namn Garfinkel klargjorde att gäller detta i särskilt hög grad dialogen mellan vänner: ”Man behöver bara lyssna till vad som faktiskt sägs mellan två nära vänner för att inse att orden förmedlar oändligt mycket mer än vad de skulle ge sken av”. Man behöver som vänner helt enkelt inte säga allt man menar – det förstås ändå, mellan raderna.

Han skriver även att "För att förstå djupet i människors konversation måste man av denna anledning, som redan påpekats ovan, vara väl inskolad i den miljö som studeras". Alltså att man måste vara nära vänner som har erfarenheter tillsammans för att indexikaliteten ska fungera. Man måste känna varandra bra och veta vilka uttryck som hör till vilken känsla hos varandra. Mer exempel är väl vad talaren har för syften, omständigheterna kring yttrandet, hur yttrandet faller i relation till tidigare yttranden, relationen mellan talare och åhörare, och så vidare. Det är just den typ av information forskaren forskar inom då hen lär känna en miljö, och den gör det möjligt att klargöra vad som sägs mellan raderna. 

Detta var bara en tanke som slog mig som var väldigt intressant. Nästan en förklaring till vad som menas med "på vilket plan känner man varandra?", som "riktiga vänner"? Inte bara vänner utan i övriga relationer också. Kan vara med pojkvännen, mamma, pappa, bror, syster osv. Själv vet jag vilka personer jag kan läsa av innan de sagt någonting till vilka personer jag inte kan göra det med. Är det när man kan göra det som "en verklig relation uppstår"? eller ligger det andra faktorer bakom också. Personen/personerna kanske bara är inåtvända eller svåra att läsa av generellt..det betyder ju då inte heller att ni har en sämre relation för det. 

Vissa personer jag känner är det väldigt enkelt att läsa av vad de menar när de säger någonting (vad de menar EGENTLIGEN, om de har sagt någonting annat). Eller helt enkelt när de inte säger någonting utan visar med uttryck, gester eller rörelser och förmedlar ett budskap som jag kan förstå. Det kan också vara en intern grej mellan personer, så fort man gör en speciell rörelse betyder det någonting annat som den andra personen fortfarande förstår även om inga ord har blivit uttalade. Vi läser just nu om bland annat symbolisk interaktionism som också är liknande detta. Vi uttrycker oss med gester, kroppsspråk och rörelser när vi inte har samma spåk att tala med varandra till exempel. Detta kan göra det enklare att förstå varann. Som vårt arbete vi skriver om nu, romer som tigger i sverige. Vi har observerat och tagit med mycket bakgrundfakta om detta och just symbolisk interaktionism är en viktig del i kommunikationen med människor. 

Såhär mycket har jag nog aldrig skrivit i ett inlägg, bara i uppsatser.. Så ett litet smakprov på hur jag arbetar hemma när jag är mer "seriös" i mitt skrivande.. hehe




STÅ PÅ HUVUDET

Japp som ni ser så... står jag på huvudet efter lite träning hit och dit. Det var söndag och både jag och jakob va så slöa och orkade inte göra någonting.. kolla film, åt glass och låg i solen typ. Men så kom vi på den ultimata idén att han ska lära mig att gå på händer. Men man måste ju börja någonstans för det va för svårt alltså.. Så vi började med att lära mig stå själv på huvudet! Fick faktiskt upp benen sen så de stod rakt upp istället för böjda. 
Men det tog en liten stund att lära sig att komma upp själv haha! Han fick alltid stå och ta emot annars gick det inte! Men i slutet så, bara fram med snapchat så jag har beviiiiiis! (hahahah)

Observera kudden, hade så ont i huvdet att bara stå på filten så kudden va bra, jag gillar kudden.


ANTONS 21-ÅRS FEST

Direkt efter konfirmationen så hade jag medmig massa kläder, smink osv så vi skulle kunna åka direkt in till Borås till Antons fest som var på kvällen. Vi hamnade först hos mormor och morfar i och med att vi hade lite tid över och chillade där en stund. Sedan åkte vi snabbt och åt lite donken och sen till Sanna på förfest. 
Där var då allihopa och chillade och drack lite rosé innan vi gick till Anton. Party hela natten woop! Nä men vi var väl hemma i Ulricehamn lite efter klockan 2. 
Nästan 50 % av kvällen spelade vi ju beerpong! Inte för att skryta (eller jo lite) så var det jag som pricka alla jäkla muggar :D va faktiskt första gången jag körde beerpong konstigt nog eftersom vi alltid snackat om att vi ska göra det hela tiden. Men pingisskillsen kanske än sitter i. 









JOHANNAS KONFIRMATION

Denna dagen började med att vi försov oss rejält.. vaknade tjugo över 9 och vi skulle åka vid tio. Då skulle jag hinna med att duscha, tvätta håret, packa väska, äta, sminka, platta hår ja allt som man gör på en morgon.. men tänk er att jag hann ändå helt sjukt. 
Konfirmationen började i Toarps kyrka i dalsjöfors med lite sång osv som vanligt. Det var alltså min kusin Johanna som tog konfa. Efteråt åkte vi till Rångedalas församlingshem och åt smörgåstårta, umgicks lite, öppnade presenter och sånt. Tårtan var även jättegod! Jag själv tar ju alltid för mkt mat när jag ska äta så va helt proppmätt alltså..

Axel fick även prova höga klackisar som ni ser på sista bilden. Han skulle ju lätt kunna gå en modevisning hahahah!










HORROR NIGHT

I fredags kväll var det planerat lite annat som inte blev av allls så dessa bruttor kom hem till mig, drack lite te, käka chocklad och kollade skräckfilm. Vi kollade på en som hette Demonic. Det var en braaaaa film asså, ingen direkt som satte sig etsad på huvudet för alltid men den va riktigt bra. Rös till i hela kroppen i slutet av filmen när det kommer en riktigt sån spinoff...
Annsra så satt vi och tjötade rätt mö.. det vi alltid gör haha. Blir alltid så sent så man nästan inte hinner se på skräckfilmen. 
Vi skulle ju försöka ta en bra selfie med min selfiepinne... blev lite fel men är tvugen att visa de bilderna ändå för de va rätt skojiga.





SISTA BESÖKET PÅ VÅR ÄLSKADE KINARESTAURANG

Igår var jag och pappa och käkade på kinarestaurangen Här i stan innan de stänger den 1 juni. Tänkte köra en sista gång innan det kanske blir helt annan mat osv... Lite tråkigt att efter 25 år stänga.. Men men. Annars hände inte så mycket. Jag vart hemma som alla andra dagar och pluggade. Sen va vi på gymmet en sväng och sen hem och åt och pluggade igen. Det är så mitt liv ser ut nu innan tentan.


SUSHITIME

Igår efter gymmet vad jag och Jakob och åt sushi! Det va längesen och väldigt gott som vanligt mohaha. Skulle egentligen tagit 5 bitar för skulle lätt bli mätt på det men nej... när jag väl står det sliker det ut att jag vill ha 8. Så jag rullade sedan ut därifrån. Vi åkte sedan direkt för att kolla lite på stadsparksstaffetten! Kommer ihåg när jag själv sprang den, då var det vinna eller försvinna. Det va inte lika "allvarligt" nu tycker jag inte. En hel klass gick hela vägen bärandes på varandra med en stor högtalare som spelade musik = läs; typ kortege. Så nej, tiderna förändras väl. Såg några jag kände lite snabbt men annars var hela staffetten över på 30 min. Tur att de hade fint väder iaf.

På kvällen hade vi en chans att träna i den nya hallen, bogesundshallen som precis är nybyggd. Vi skulle altså kolla om laget (volleyboll) skulle passa att träna och ha matcher i denna hall. S¨vi kollade ljus, linjer, golv, studs och allt annat möjligt man kollar på. Tyckte dock golvet var väldigt blått och linjerna på vår bana var också det. Så de liksom smälte in med varandra. Sedan var det stora fönster där solen lyste in, skitfint men inte så bra om man spekar och får solen i ögonen. Sen gick det inte alls att glida på golvet (om man slänger sig) så vi har väl lite att redovisa och fixa inför det.

Nu är klockisen 10.24 och snart kommer Rebecca och hämtar mig så åker vi till skolan! Inte vart där på över en vecka nu, och sedan efter denna dagen ska vi inte va där förrän den 28... liksom? hahah free time? Nä kommer nog fortfarande sitta inne med min jäkla tenta...




TACOKVÄLL

I lördags på dagen var jag med Rania. Fick åka ut och köra med henne för första gången sen hon fick sit körkort vilket va hur kul som helst att se!! Nu har mina närmsta vänner körkort vilket gör att det blir mååånga roadtrips i sommar hoppas jag! Redan börjat kolla upp massa resmål vi kan åka till. Då är det ju bara att byta förare när vi blir trötta hehe.

På kvällen eller vid klockan 6 mötte vi upp Julia & Anton och så drog vi ner till ica för att köpa lite tacossaker till vår tacokväll hemma hos julia! Så efter det drog vi hem till henne och började laga mat. Blev hur gott som helst och sedan satt vi bara och snackade i hur många timmar som helst. Tror vi åkte från Julia liiite efter 1 och drog direkt ner till bryggan där då som jag skrev i förra inlägget.





BRYGGAN IGEN

I fredags hade vi fått för oss att vi ville till bryggan igen, känns som man är där varje helg nu. Var ju där på lördagsne också (dock nykter den gången). Jag och Jakob hade iallafall vart lite utanför göteborg på dagen för att switscha lite bilar för att sedan dra och ta en frappe och en paj på donken och sen åka hem igen. På kvällen där körde vi förfest hemma hos mig med lite pilkastning osv innan ett stort gäng drog ner mot bryggan. Efteråt när de stängde så drog vi till lekparken (haha?) och va väl hemma ochkäka panpizza vid efter 4 tror jag. Kul kväll!




BRYGGAN

Efter mitt kalas, eller egentligen redan när det pågick hade vi vår lilla "förfest" inför bryggan på kvällen. Jakob var ju redan här och vi satt och skjöt både pil, luftgevär och någon blåsgrej med pilar i på en tavla. Man skulle då pricka flest poäng osv. Sedan kom även Rania och Anna och provade också, vi hade det as kul!
Vi drog sen ner till bryggan, fick åka med anna för första gången sen hon tog körkort, woop. Så bryggan var full med folk alltså, jag tyckte det va helt knökat där på natten. Så vi tog väl några drinkar osv osv osv och va där. Sedan när bryggan stängde bar det på efterfest hem till Elin och Ludvig. Vi va nog inte där så länge innan det blev efter-efter fest hos Viktoria och Daniel där det dukades upp hamburgebuffé klockan halv 5 på morgonen!! hhahaha... vi va nog hemma lite efter 5 där. Sjukt trötta.



MEGABALL

När vi hade mitt kalas var Mikael också där, min kusins pojkvän som hade en megastor fotboll på sitt jobb de inte hade nytta av. Så gissa vad, vi fick den! Tänk er liksom materialet som en vanlig fotboll men kanske 20 gånger så stor... rätt najs


20-ÅRS KALAS FÖR MIG

I lördags hade vi äntligen mitt 20-års kalas! Vi har ju vart tvugna att skjuta upp det så länge på grund av olika saker som hänt på helgerna. Men nu så kom alla och det var skojigt. Vi hade bakat 2 tårtor, en nutella tårta och ett jordgubbsflan som jag hittat receptet på i en tidning. Väldigt gott var det! Det var inte vanlig grädde på utan någon ihoprörd philadelphiaost, grädde, citron gojs som va hur god som helst. Precis så jag ville ha den. Smaken liknande faktiskt en förrätt jag hade en gång på en födelsedagsmiddag jag hade för mina vänner. Jag dekorerade även min nutella tårta väldigt fint som ni ser (haha).
Sen gjorde min lilla kusin louise en så fin bild på sin mobil som hon skickade till mig så var tvungen att lägga upp den också.

Fick även massa fina presenter som pandoraberlocker, vinglas (till rött & vitt), tvål, bodyloation, örhängen, chocklad, mer bodyloation, pengar, en bok osv! Så nöjd iallafall, tack alla!










SM MATCHERNA

Hej hopp! Jo vi ställde ju upp med 2 lag i SM i örebro och jag hade det ena laget och Jakob hade det andra! Första dagen spelade vi inte ens i samma hall så fick ha lite extra koll på alla. Men första dagen gick bra ändå, om jag kommer ihåg rätt var det då vi vann 2 och förlora 2. Det var dock väldigt jämt på de vi förlora också så vi kunde lika gärna vunnit. Alltså måste bara säga att det är mer nervöst att stå vid sidan om och kolla än att spela! Stod som en liten mupp och hoppade och va nervös och skrek vad de skulle göra och de verkade inte så nervösa om jag var hahaha... Ett knep från Jakob är att stå och klicka på en bläckpenna.. jobbigt värre dock.
Andra dagen var båda lag i samma hall och gissa vad, mitt lag vann alla matcher den dagen och blev etta i B-slutspelet! Stooooolt. Det var 24 lag totalt som ställde upp och det ena laget blev 7:a av alla och mitt lag blev 11:a av alla så inte dåligt alls! Blev såklart en lagbild efter den bra prestationen. 

På lördagen var det även aktivitetskväll då ledarna fick spela med mot varandra. Gissa om jag hade längtat efter det efter att bara ha stått bredvid och kollat hela dagarna?? Så det ser ni också på bild, har en vit tröja på mig i mitten där.

Ja i slutändan hade vi en jäkligt rolig resa iallafall i bilen dit, hela dagarna där och i bilen hem. Vi dunkade väl på med musik osv. Tjocka måste alla vara också efter alla donkenbesök...
 







ÖREBRO OCH KUL PÅ RUMMET

Vi sov alltså i en skola som hette karolinska skolan, trodde först det var krolinska sjukhuset ahha! De hade tydligen haft bättre sovplatser förra året för det var stora fönster ut mot korridorerna där det lyste in mycket ljus på nätterna. Jag som har svårt att somna om det är för ljust somnade med täcket över huvudet, hehe inte så najs men det gick väl. Man fick inte sova så mycket iallafall för tjejerna dampade och hade det skoj tills sent och så skulle vi upp vid 6-7 varje morgon, men det va såå kul ändå! Snapchat var verkligen vårt liv i klassrummet. Det gjorde det också ännu bättre nä vi kunde koppla in spotify i en stor högtalare i hela klassrummet och dunkade musik så folk fick säga till oss. 
Min snap var förövrigt väldigt spammad på mystory... Tror också vi var det mest speciella laget på hela skolan vi sov på. När folk gick förbi kollade de in genom fönstrerna och såg allmänt chockade eller förvånade ut vad vi egentligen höll på med där inne. 

Som ni ser fick vi även fina frisyrer där en dag, pippi båda två. Blev också väldigt många besök på pizzahut, donken (var på donken hela 4 gånger den helgen...). Så ska se till att gymma jävel denna veckan och dricka mycket kaffe så allt bara rinner ut mohahaha.






VALBORG & LANDSLAGSMATCH

Under hela helgen har jag befunnit mig i Örebro med UNO:s volleylag för de yngre tjejerna! Jag agerade alltså coach under helgen och kommer berätta i senare inlägg om hur spelet va osv. Iallafall dagen innan på valborg kan ni se en fin majbrasa där i Rångedala. Vi firade alltså detta år hos mormor och morfar och åt tacos och före lyssnade vi på lote vårsånger och fikade i församlingsgården. 
På fredagen, dagen efter då åkte vi till Örebro vilket tog ca 4 timmar med matstopp. Det första vi fick göra var väl att göra oss hemmastadda med madrasser osv i ett klassrum. På kvällen ingick det även att vi skulle få se Sverige-Norges landskamp! Sverige vann ganska enkelt och alla tjejerna i laget radade upp sig för att få autografer. Annars var det kul att se på. De har ju mycket bättre bollar och helt sjuka servar till skillnad från en själv. 
Älskade maskoten också! Den kastade ut massa halsdukar och annat i publiken och sprang runt och dansade hej vilt. 





FÅGELÄGG I SKORTSTENEN

Har en sorglig historia om de fågelägg vi hittat i vår skorsten. De dog. Åååh tänk att de skulle lägga massa ägg just i vår skorsten.. vi var ju tvugna att ta bort dem och när man väl har tagit i dem så vill ju antagligen inte mamman ha med dem att göra längre. Så tog tillfället i akt och höll i ett fågelägg för första gången.Kändes som att det skvalpade där inne där den lilla ungen låg... nä fy tycker så sybnd om dem ändå.



ORANGE IS THE NEW BLACK

Idag hade jag på mig min nya tröja som jag köpte i Borås i torsdags samtidigt som vi var på marknaden. Måste bara berätta att min Bobo har tagit körtkort idag också så stort grattis till henne!! WOOPWWOP jag sitter själv fortfarande i skolan och väntar på bussen som går om en timme ungefär.



INTERNATIONAL STREET MARKET

I torsdags var det stor internationell marknad i stan i Borås! Jag hade vart där förra året och det var så himla gott allting så bestämde mig för att åka dit igen. Fudgen är såklart min favvis som ni kan se på bilderna nedanför. Finns så himla många sorter och saker man aldrig kunnat tänka sig finnas i smak. Åkte iallafall dit med Rania som precis innan klarat sin uppskrivning på körkortet!! WIIHOOOO
Vi gick bland alla stånd där, lite på klädaffärerna med och köpte massa kläder. Hade inte väntat mig att spendera så mycket pengar haha.. Aja vid ett stånd (första vi gick till) var det en rolig snubbe som pratade hej vilt om ingenting. Han ville sälja såklart och vi köpte... lite torkad frukt och en sån baklava för 80 spänn.. illa.. men han var rolig iallafall. Han adda oss på facebook och tog massa selfies så det var väl skoj. Fick vi någonting att skratta åt sen.
Det var bara så himla synd att det regnade konstant heeeela tiden. Annars köpte jag ju den frukten då, lite fudge och sånt. Mamma köpte några speciella illgröna oliver hon köpte förra året med. Anton käkade krokodilhamburgare..







RSS 2.0