MIDSOMMAR I NÖRE

Min midsommar var väldigt bra iår! Allt började hemma då delar av släkten kom samt massor av mammas och pappas kompisar. Vi åt god mat som vanligt och umgicks i hettan på balkongen. Det var så sjukt varmt både inne och ute så vi visste inte riktigt vart vi skulle ta vägen. Sedan kom ju åsklart vår tradition (konstiga tradition) i vår familj att drickagubben kom och gav oss dricka nedhissandes i rep från taket. Japp det låter konstigt men det har vart värre än så till och med hahah..

Midsommarfirandet fortsatte i Nöre, där Linda och Fidde har skaffat sig ett eget hus. Där var vi på balkongen, grillade, spelade beerpong, kubb och allting man kan tänka sig. Riktigt rolig kväll. 

 

AMSTERDAM DEL 4 - RED LIGHT SECRETS

En dag var vi på besök på museeumet red light secrets. Det var här vissa från red light district jobbade innan och hade sina rum. Var var en tur genom hela huset där man fick se kläder, prova sitta i fönster själva med masker eller annat och massor av rum. Det var just dessa rum so de använde som jag skrev, de var inredda med mysbelysning osv med badkar och grejer... vad man nu gillade. Främst fanns det sjukt mycket text på väggarna och vi läste precis allting, det var jätteintressant!

Som tjej får man hyra ett fönster i red light district för 1500 euro. Om man då inte tjänade ihop detta på en kväll (man hyrde i 8h) så förlorade man ju pengar såklart. Men i princip stod det att de kunde tjäna 50 euro per halvtimme. Hela museet var väl till för att avdramatisera tjejerna som jobbade med detta yrke. De måste ju också ha en inkomst och de betalar skatt som alla andra. Det stod att "tänk er att ha 15000 människor varje dag stirrande på dig och dömer dig, VARJE DAG". Vissa väljer inte detta yrke, utan blir påtvingade eller lurade att arbeta, vilket de strävar att få bort såklart. 

De skriver såhär på deras hemsida: Step into a world that remains hidden for most. Experience how it feels to sit ‘in the window’and listen to the secrets of the ladies themselves. Making pictures of you and your friends is part of the entertainment.

Jag och Rania satte oss vid varsin stol mot ett fönster där en tv skärm va bakom fönstret, så de hade spelat in i förväg de personer som skulle gå förbi och kolla osv. Sedan satt man där, och herregud va obehagligt det var. Gammla gubbar stod och glodde, stirrade rakt på oss och gick förbi flera gånger och försökte få kontakt på ett väldigt äckligt sätt. 

Sedan fanns det vid utgången ett litet bås gästerna fick skriva sina värsta synder (gällde ämnet) och lägga i en liten box. Allting va anonymt och hängdes sedan upp på väggen så andra gäster kunde läsa lapparna, dock så vet man ju såklart inte vem som skrivit lappen. Gud va snuskiga saker det fanns eller?? HELT SJUKT. Sedan scannades dessa lappar in i en bok som kommer ut varje år på red light secrets som man fick köpa om man ville, haha vilken idé!!
hh
 
 

AMSTERDAM DEL 3 - BOATTRIP, ANNE FRANK & THE DUNGEON

Den allra första dagen vi kom dit gick vi direkt in till stan efter vi lämnat våra väskor och gjort iordning oss på hotellet. Vi var ju tvugna att åka tåg 30 min in till centrala Amsterdam varje dag om vi skulle dit så vi införskaffade oss varsitt tågkort som man fick fylla på och åka på.

Anne Frank var första stoppet och herreguuuud vilken kö. Vi kom dit, och det gjorde nog halva Amsterdam också. Men det var bara att bita ihop, för dit skulle jag minsann. Vi köpte några kaffe och ställde oss i kön iallafall, där hade vi skoj tillsammans med Oscar och Ernst så tiden gick snabbt iallafall. Inne på Anne Frank museet fick man inte ha kamera eller någonting så vi har inga bilder där innifrån ändå, bara en där vi står framför en gästbok vi båda skrev i, just för att det var verkligen speciellt att vara där. Hon blev direkt min stora inspiration den lilla tjejen som efter att ha kommit till koncentrationslägret Bergen-Belsen dog 1945. Om ni inte varit där inne ska ni definitift gå dit. Det är själva stället där Anne och hennes familj + några andra gömde sig undan många år eftersom de var judar. Man fick gå i trapporna de gick i, vara i rummen de växte upp i, se hur planbildningen av byggnaden såg ut, vart de gömde sig och hur allting funkade. Det fanns till och med inglasat orört alla de bilder Anne hade klistrat på väggarna, märken efter när hennes mamma hade mätt henne mot väggen och ritat på väggen med penna för att de hur mycket hon och hennes syskon växte varje vecka. Blir så himla känslosam när jag ser sånt här. Det fanns massor av texter på hela väggarna om Anne Frank, riktiga papper från hennes berömda dagbok och filmer vi fick se på. Kan berätta lite:

ANNE FRANK:

Hon var en judisk flicka som blev känd för sin dagbok som skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.Anne och hennes familj flyttade till Amsterdam 1933 sedan nazisterna hade tagit makten i Tyskland men kunde inte lämna Nederländerna på grund av den tyska ockupationen som inleddes i maj 1940.

När judarna tog över beslutade familjen att gå under jorden. De gömde sig i fadern Otto Franks kontorsbyggnad från juli 1942. Miep Gies var en av en av de få som visste var de var. Hon hjälpte dem undan nazisterna. Hon gav dem mat och böcker. Efter två år förråddes de och fördes till transitlägret Westerbork. Efter att ha varit fånge i Auschwitz i omkring två månader kom Anne Frank slutligen till Bergen-Belsen, där hon avled av fläcktyfus, endast några dagar efter systern Margots död. Hennes far Otto, som var den ende överlevande i familjen, återvände efter kriget till Amsterdam och fann Annes dagbok. Han publicerade 1947 boken som på svenska har titeln Anne Franks dagbok. Dagboken, som Anne fick när hon fyllde 13 år, skildrar hennes liv från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944. Den har översatts till över 50 språk.

Och detta är såååå intressant. Ska själv gå och leta efter boken på bibblan och hoppas på att den finns där.

 

BOATTRIP: En annan dag köpte vi även en biljett till en båttur längs Amsterdams kanaler. Det regnade hela tiden men det var annars hur mysigt som helst, vi hade ju tak över båten. Man fick sedan varsin hörlur som man kunde lyssna på en guidad tur genom. Husen var så vackra och de berättade hela tiden vilka som bodde där nu och vilka som hade bott där bakåt i tiden. 

THE DUNGEON: Sist men inte minst i detta inlägget ska jag berätta om The dungeon. Herreguuuud va roligt det var!! Tänk er skräckhuset Gasten på Liseberg x10 i detalj och rolighetsskala. Så sjukt fint det var där inne med alla dekorationer och läskigheter. Jag blev utnämnd till häxa där inne i en stor domstol och tvingades dansa eller "shake what my mother gave me" som vår guide sa framför hela vår grupp (haha!). Sedan blev jag bränd på bål, JAPP EN RIKTIG BÅL. Fattar ni att vi gick från rum till rum och det tog aldrig slut. De skrämde oss enormt kring vartenda hörn vi gick. Den var inspirerad av Pesten som ägde rum i Amsterdam förr i tiden. De hade lik överallt.. blod överallt ja you name it, vi (eller ernst) blev torterad av populära tortyrredskap!

 

AMSTERDAM DEL 2 - WALIBI & TORGET

En utav dessa dagar då alla bilder är borta (förutom de vi tog på Ranias mobil) var vi på en nöjespark som kallas Walibi. Jag skulle själva säga att Liseberg var mycket roligare och större... men det är alltid skoj att prova nya saker. Men ingenting slår väl balder och allt det. Det fanns ganska många likadana saker som Liseberg hade också, såsom kaffekopparna och farfars bilar som båda nu är borta dock.. 
Det kommer lite random bilder från Parisehjulet och utsikten här under på bilderna. De har en tendens att blanda ihop sig så de kommer lite i oordning när vi sitter på torget ena stunden och på Walibi andra studen men..

Har även några bilder där från flugplatsen när jag och Rania sitter i de störa bokstäverna som bildar AMSTERDAM. Såklart skulle vi ha en bild där liksom. 

Otur för oss denna dag vi var på nöjesparken var att det ÖSREGNADE när vi kom dit, helt otroligt mycket regn. Dock så skiftade det under dagen så ena studen var det soligt och skönt och sen regnade det igen och sen var det mulet och så gick det runt i en cirkel. Vi åt även nederländska våfflor eller små pannkakor kan man väl säga där på nöjesparken. Det var sååå himla gott med smält choklad på också, var så gott så hann aldrig ta någon bild innan de vart borta. 

Efter nöjesparken åkte vi hemåt och åt och grejer. Vi fick cykla i det typiska Holländska klimatet längst kusten och in till deras "ica" eller mataffär kanske då och köpa frukost till morgonen efter. Va så himla fint för då sken solen också. Tror bilderna från torget när vi sitter där alla 4 är sista dagen dock. 

Juste de som vi var med hette Oscar, Tom och Ernst! Man kan se mer från videon vi gjorde sen för då kommer ju iallafall videoklipp på vad vi gjorde, de är inte borta!
 
 

AMSTERDAM DEL 1 - I STAN

Hejsan och tjolahopp! Vi är tillbaka från Amsterdam och det har varit en sååå rolig resa! Kan ju börja med att berätta direkt att min mobil gick sönder mitt i resan så alla bilder från de första 3 dagarna är helt borta vilket är hur tråkigt som helst.. Tur att jag hade kameran med mig så jag kunde filma lite vad vi gjorde iallafall så det finns på film på youtube, puh!

Vi börjar lite smått med bilder vi tog för att liksom ta ikapp bildtagandet eftersom vi hade förlorat så många bilder från de 3 första dagarna. Så här kommer lite random bilder från stan. Vissa bilder kan ni se massor av cyklar! Det va hur skoj som helt eftersom alla cyklade verkligen åt alla håll, det fanns till och med särskilda röd och grönljus för när cyklarna fick köra och inte. Vi gick flera gånger fel och råkade stanna mitt i en cykelbana som vi trodde var en gångväg... hehe. Iallafall det var så sjukt många cyklar så vi tog kort där de flesta hade parkerat sina, kunde nog lätt vara mer än 10 000 st på samma ställe där. 

Det är också lite bilder med kanalerna och husen i bakgrunden. Kommer fler inlägg där jag berättar lite mer om vad vi gjorde de första dagarna också.
 

HOS ANDREAS OCH LINN

I lördags blev vi bjudna hem till Linn och Andreas i deras nya lägenhet för massor av god fika och kaffe! Jag och Anton tog bilen själva först för att Axel hade fortbollsmatch så de kom senare. Fick också åka lite tidigare för jag skulle hem till Annina och David för lite förfest, pizza och såndant innan bryggan. Det var någon rockabillykväll (tror jag?) eller nåt så var mest äldre personer där men.. Jaja det var himla skoj på dansgolvet iallafall trots att jag var så sjuuuukt trött.






STUDENTFIRANDE 2, 2016

I fredags var vi på studentfirande för Sandra som tagit studenten i Borås! Grattisgrattis! Maten var väldigt god och allting va najs. Va så längesedan jag var hemma hos familjen Älmefur! Vi brukade ju allting tillbringa midsommar, nyår och allting hos antingen dem eller oss så där har jag vart mycket ända sedan jag var liten. Kul att komma tillbaka och träffa alla. Alltså Lovisa hade tagit lite smygbilder på mig och jakob när vi satt där och åt, haha smickrande!


För övrigt, när detta inlägget publiceras är jag och Rania i Amsterdam!! WOOP


 



GLASLÅDA

Det var en dag förra veckan det var ganska molnigt och fult väder så jag passade på att städa, dammsuga och torka av alltin gi mitt rum och på övervåningen. Hade ju fått en stor fin glaslåda som man ska ha smycken i på min födelsedag! Men bara inte haft tid att städa ur mina hyllor så jag fick plats med den! Men nu är det vackert! Kolla bara!



ROSÉTISDAG

I tisdags var det första gången på denna sommaren jag var på Rosétisdag! Det var jag, Linda, Frida, Anna, Rania, Annina och Maria A! Det var väldigt mysigt att träffa alla såhär igen och prata och prata i flera timmar som vanligt. Hoppas det blir fler sådana här kvällar på sommaren med tjejerna. 



6 JUNI - FARMORS FÖDELSEDAG

6 Juni igen och nationaldagen! Denna dag fyller även farmor år så vi började dagen att åka ner till skottek där de har sin husbil och fika. Louise försökte lära mig att hjula och grejer också... gick ju sådär om jag får säga det själv. Hade även typ 4-5 olika frisyrer denna dag! Hon lekte med mitt hår stup i kvarten så jag hade lite olika frisyrer från timme till timme, men duktig är hon!

På kvällen gick vi uppåt mor Charlotte och Andreas där kvällen tillbringades med grill, rose och glass. 








BÅTTURER

Det har ju varit så himla fina dagar nu förra veckan så vi passade på att åka ut i varje båt vi hade! Först i den stora båten, sedan åkte vi hem och åt bröllopsdagsmiddag tillsammans med mamma och pappa och sedan klådde vi dem i kubb 2 gånger om. 

En annan dag var bara jag, mamma och pappa och la i vår lilla båt i sjön och var ute en stund med den också! Sedan matade jag änder (som jag längtat efter det, sjukt kul ju!). På kvällen eller senare på eftermiddagen tog vi även vårt första dopp, men inte i Åsunden denna gång! VI var ute i Rånnaväg och badade. 






STUDENTEN 2016

Denna dag var sjukt varm! Tror vi svettades sönder när vi stod där och väntade på att studenterna skulle spring ut. Sedan såg jag ingenting av utspringet för att jag var så kort och alla stod framför mig... bläää. 
Iallafall vi firade först Tania hemma hos henne med massa god fika och allting. Tog fina bilder med alla och tittade på när hon hade fått stipendie i simhallen tidigare på dagen för bästa gymnasiearbete! 

Dagen firades vidare hos Micke, där bjöds det på mat och vodka (haha). Där satt vi nog en bra stund innan vi drog vidare till Simone och Petter och tillbringades resten av dagen och kvällen där! Vi hade sjukt kul!











SPRINGTUR

Åååh förra veckan ska ni veta hade jag det så sjukt skönt. Det började med att mamma och pappa skulle ut och gå och jag skulle med dem en bit innan jag skulle springa sträckan istället före dem. Men det blev så att jag sprang fel... och fel... och fel igen. Så hamnade på ett heeeelt annat ställe och runtom i skogarna i Ulricehamn tills jag inte visste vart jag var. Så springturen blev nog ungefär 2 timmar lång (haha!). Men sjukt fint va det!! Och jag klagar inte för det va jätteskönt. Såg massa harar och grejer, mysigt. 



BAL 2016

Denna dagen var sjuuukt varm! Kommer ihåg att jag gymmade på morgonen, duschade där och sedan glömde bh.. Jag hade med mig alla mina saker för jag skulle direkt efter och möta upp Anna, Annina och Frida för att fika på torgis! Såå där stod jag med vit tröja som ni ser utan bh.. men det fick väl gå. Vi fikade eller åt rättare sagt där en låååång stund iallafall från kanske 12-13 till balen började vid 17.30. Där gick Tania och Micke (va bara dem som jag kände) och va himla tjusiga! Ni ser ju på bilderna ja. 

Direkt efter balen gick jag ner till stora lekparken i stan och mötte upp Sara, Mattias, Noah, Edith, mormor, morfar och mamma. Vi satt där och picknikade lite med baugette och grejer. Lekte med Noah på lekparken en stund innan Jakob och Petter kom ner och grillade. Så väldigt mysig dag.







SUMMERBURST DAG 2

Dag två börjar hos Sanna med goood frukost, yougurt, kaffe, frallor och allt sånt. As gott! Vi hade fixat det redan dagen innan. Vi drog in till Göteborg ganska sent ändå med Sannas bil. Hon skulle nämligen tillbaka sen till Ulricehamn så hon var bara med oss en liten stund. Vi hade iallafall sjuuuukt kul denna dagen. Allting kan hända på Summerburst. Folk bajsade mitt i folkhavet, toan blev ÖVERSVÄMMAD av tjejer som gick åt alla håll. Till och med vakterna fick bilda någon form av linje genom att hålla varann i händerna så vissa skulle kunna gå ut från toan och vissa in. Och ja, det var faktiskt en som bajsade i publiken.... tänk er, 60 000 människor trängs för att lyssna på musik och en sitter och skiter mitt i allt det?? WHAT. 

Fick också gå upp på Jakob axlar denna daaaag! Det är lätt den bästa utsikten över hela publiken och scenen när man sitter däruppe. Jag och Rania var även med Viktoria och hennes kompis Sara under kvällen och dagen. Va fett skooooj. 

Vi drog även på en kort efterfest på Jontes och deras hotell. Det sämsta med denna dagen var dock att bussen som skulle ta os tillbaka till Borås klockan tjugo i 3 kom aldrig!! ALLTSÅ? Jag och Rania hade väntat där sedan kl 2 på natten... till tjugo i 3... alltså bussen kom inte på typ 2 timmar. Så vi fick vänta på nästa buss som skulle gå tjugo i 6 på morgonen!! Och även den va sen... helt sjukt vi satt där och väntade i över 5 timmar... VÄRSTA NÅGONSIN. Hur kan västtrafik låta detta hända är ju fortfarande ett mysterium. Iallafall vi drog direkt till Borås sen, kunde inte sova på bussen eftersom folk verkligen var livliga.. och två turturduvor framför oss i sätet höll på att... ja.

Så vi drog direkt till Sanna på morgonen där vid 7 eller halv 8 och tog våra saker, gick till nästa buss hem till Ulriceham och åkte direkt. Va hemma så tidigt på morgonen att det nästan va en sen morgon (hahah!!). Somnade iallafall direkt till kl 2 på eftermiddagen då vi firade mors dag.
 

SUMMERBURST DAG 1

Summerburst dag ett levereade såklart! Massa god och glada artister och vi dansade såklart loss på golvet där att stod och trängdes. Alltså köerna överallt va helt tokiga som vanligt. Jo när vi skulle ta en bild precis där man kommer in är det ALLTID folk som ska vara med på bilderna. Denna gången var det ett gäng med... ja äldre kvinnor. Inte alltid man ser sånt. Ja ni ser väl själva. När vi skulle åka hem där på kvällen va bussen sen såklart... vi satt nog och väntade 30-40 min innan den kom. Då var det skönt att bara åka hem till Sanna och lägga sig i sängen alla tre, haha mysigaste ever. 

Innan vi ens drog till Göteborg gick vi även till Springrolls och käkade, innan vi hade bytt om, bestämt hur vi skulle ha håret och allt det som är viktigt (you know). Dock va jag såååå hungrig så tog inte kort på maten som jag annars alltid gör hahah ja då inser ni att det va illa.
 

RSS 2.0