AMSTERDAM DEL 3 - BOATTRIP, ANNE FRANK & THE DUNGEON

Den allra första dagen vi kom dit gick vi direkt in till stan efter vi lämnat våra väskor och gjort iordning oss på hotellet. Vi var ju tvugna att åka tåg 30 min in till centrala Amsterdam varje dag om vi skulle dit så vi införskaffade oss varsitt tågkort som man fick fylla på och åka på.

Anne Frank var första stoppet och herreguuuud vilken kö. Vi kom dit, och det gjorde nog halva Amsterdam också. Men det var bara att bita ihop, för dit skulle jag minsann. Vi köpte några kaffe och ställde oss i kön iallafall, där hade vi skoj tillsammans med Oscar och Ernst så tiden gick snabbt iallafall. Inne på Anne Frank museet fick man inte ha kamera eller någonting så vi har inga bilder där innifrån ändå, bara en där vi står framför en gästbok vi båda skrev i, just för att det var verkligen speciellt att vara där. Hon blev direkt min stora inspiration den lilla tjejen som efter att ha kommit till koncentrationslägret Bergen-Belsen dog 1945. Om ni inte varit där inne ska ni definitift gå dit. Det är själva stället där Anne och hennes familj + några andra gömde sig undan många år eftersom de var judar. Man fick gå i trapporna de gick i, vara i rummen de växte upp i, se hur planbildningen av byggnaden såg ut, vart de gömde sig och hur allting funkade. Det fanns till och med inglasat orört alla de bilder Anne hade klistrat på väggarna, märken efter när hennes mamma hade mätt henne mot väggen och ritat på väggen med penna för att de hur mycket hon och hennes syskon växte varje vecka. Blir så himla känslosam när jag ser sånt här. Det fanns massor av texter på hela väggarna om Anne Frank, riktiga papper från hennes berömda dagbok och filmer vi fick se på. Kan berätta lite:

ANNE FRANK:

Hon var en judisk flicka som blev känd för sin dagbok som skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.Anne och hennes familj flyttade till Amsterdam 1933 sedan nazisterna hade tagit makten i Tyskland men kunde inte lämna Nederländerna på grund av den tyska ockupationen som inleddes i maj 1940.

När judarna tog över beslutade familjen att gå under jorden. De gömde sig i fadern Otto Franks kontorsbyggnad från juli 1942. Miep Gies var en av en av de få som visste var de var. Hon hjälpte dem undan nazisterna. Hon gav dem mat och böcker. Efter två år förråddes de och fördes till transitlägret Westerbork. Efter att ha varit fånge i Auschwitz i omkring två månader kom Anne Frank slutligen till Bergen-Belsen, där hon avled av fläcktyfus, endast några dagar efter systern Margots död. Hennes far Otto, som var den ende överlevande i familjen, återvände efter kriget till Amsterdam och fann Annes dagbok. Han publicerade 1947 boken som på svenska har titeln Anne Franks dagbok. Dagboken, som Anne fick när hon fyllde 13 år, skildrar hennes liv från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944. Den har översatts till över 50 språk.

Och detta är såååå intressant. Ska själv gå och leta efter boken på bibblan och hoppas på att den finns där.

 

BOATTRIP: En annan dag köpte vi även en biljett till en båttur längs Amsterdams kanaler. Det regnade hela tiden men det var annars hur mysigt som helst, vi hade ju tak över båten. Man fick sedan varsin hörlur som man kunde lyssna på en guidad tur genom. Husen var så vackra och de berättade hela tiden vilka som bodde där nu och vilka som hade bott där bakåt i tiden. 

THE DUNGEON: Sist men inte minst i detta inlägget ska jag berätta om The dungeon. Herreguuuud va roligt det var!! Tänk er skräckhuset Gasten på Liseberg x10 i detalj och rolighetsskala. Så sjukt fint det var där inne med alla dekorationer och läskigheter. Jag blev utnämnd till häxa där inne i en stor domstol och tvingades dansa eller "shake what my mother gave me" som vår guide sa framför hela vår grupp (haha!). Sedan blev jag bränd på bål, JAPP EN RIKTIG BÅL. Fattar ni att vi gick från rum till rum och det tog aldrig slut. De skrämde oss enormt kring vartenda hörn vi gick. Den var inspirerad av Pesten som ägde rum i Amsterdam förr i tiden. De hade lik överallt.. blod överallt ja you name it, vi (eller ernst) blev torterad av populära tortyrredskap!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0