CAROLINA KLÜFT, KVINNOFRUKOST

Ja nu kommer den hära bästa söndags- eller lördagsmorgonen som finns! Kvinnofrukost! Ni kommer säkert ihåg att jag publicerat så många inlägg om detta innan men just denna söndagen var det Carolina Klüft som var på besök och berättade om hennes kändigskap, OS, EM och hur hon kom dit hon är idag. Om alltid skriver jag en lite rapport efter varje förelsäning jag är på (obligatoriskt från vår skola - seminariekort) så kan ta lite från den rapporten jag skrev och klistra in så ni fattar handlingen sen. 
En rolig sak var att hon hade med sig sin lilla dotter Laleh på scenen, hon klängde, gapade, klappade och var överallt och ingenstans undertiden Carolina skulle föreläsa vilket framkallade många skratt lite här och där. 

Carolina pratade mycket om hennes sportkarriär, prestationer, det sociala samhället och hur hon kom dit hon är idag. Vad behöver man göra för att konstruera sin egen väg? Och hur ska man göra det?

Hon pratade om att dagens samhälle är så inriktat på att få uppmärksamhet, likes på sociala medier och hur människor borde vara, inte hur de är. Det är ett prestationssamhälle vi lever i, vilket inte är det lättaste att växa upp med. I hennes unga år sa hon att hon fick kämpa mycket för den hon är idag, man måste jobba på sin fysiska, men även psykiska förmåga för att klara av kändisskap och sig själv. Karolina hade tre punkter hon alltid går efter när hon idrottar eller gör någonting som har betydelse för henne:

1.      Glädje, ha roligt är viktigt

2.      Allting gör sitt allra bästa, 100 %

3.      Alltid lära sig någonting

Hon jobbar väldigt mycket med metaforer. Ett exempel på detta är fokusknappen av/på där hon har lärt sig att när det väl gäller, ska ”på knappen” vara påslagen, som exempelvis OS eller VM eller andra stora sportevenemang. Men det allra viktigaste för henne är att hon också bara kan vara människa, utan att bry sig om att alltid vara på topp och alltid ha fokus. ”Av knappen” fungerar som den person hon identifierar sig med, där hon bara är.

En annan viktig metafor är skyddsnätet, vilket innefattar hennes vänner, familj och dem som fångar upp henne när ho inte klarar av en situation. Alla faller någon gång och då är det viktigt att ha sitt skyddsnät där som fångar upp en. Inom psykologisk mening är detta ett sätt att inse själv att det är okej att misslyckas i livet, annars lär man sig aldrig hur man egentligen ska göra. Även kända ikoner är också människor och fungerar likadant som all andra. Det sociala samspelet mellan människor är så viktigt för att vi ska kunna fungera som individer och kunna fortsätta vår resa till framgång, inom karriär, vänskap eller vad som helst.

Jag själv tyckte det va viktiga saker Karolina tog upp om att man behöver människor runt omkring en som stöttar, annars är det väldigt svårt att klara av livets alla utmaningar, speciellt i det samhället vi lever i idag. Pressen på sig själv, det är den som man måste släppa för att kunna gå framåt och lyckas med det man vill göra. Då tar man hjälp av sitt sociala nätverk för att lyckas med detta.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0