THERESIENSTADT TEREZÍN PART 4

 
Sådana här tunnlar fanns det lite varstans på lägret får att gå från det ena stället till det andra.
Vi står här på en bro som går mellan en tunnel och likkammrarna som finns på vänster sida här, fast det syns inte i bilden. Detta var väl nästan som vallgravar runt hela lägret för att "mura in" det så mycket så möjligt och för att även göra det svårare för fångarna att fly. Det var även något bygge där på gång, jag antar att de bara lagar muren eller någonting så att den inte ska falla isär för man kan väl inte direkt bygga till något på ett sådant här historiskt ställe?
Fönsterrutor hade ju inte alla rum om man säger så. Tänk bara på vintern när fångar levde här inne och detta var enda ventilationen.. kallt som satan och hungriga var de. Fattar inte hur de kunde stå ut med enbart galler på föntren.
Här går vi också på en bro. Vet inte direkt vad de hade dessa ställen för.. kan vart bara utfyllnadsplats för att göra det svårare att rymma därifrån. För man kan ju inte direkt hoppa över här.
Här har vi det sjukaste! Port nr 18 (längst till höger i bilden) var "likkammaren". Här förvarades alla lik som antingen blivit skjutna, hängda eller dött av sjukdom, svält eller köld. Det fanns en gubbe som hade hand om detta och bar in alla lik som än inte hade någon grav att läggas i in i denna kammare. Där skulle de bara förvaras tills de hade hittat en plats att lägga dem på. Stanken där inne var olidlig. (inte i nuläget men då) Grejen med detta var ju då att det var så många lik som pressades in i detta lilla rum att det snart blev överfullt. De fick då bygga ett till rum (rummet längst till vänster i bilden) för att förvara resten. Men när även detta blev överfullt så fanns det inget annat att göra än att ta alla lik och bränna i en stor massgrav.. 
Dörren i mitten där är ingången till en 500 m lång liktunnel där även där hade de lastat in överblivna lik. Vi som ville fick gå genom denna tunnel och det gjorde vi.
Den kändes dock inte som 500 m utan mer som 5 km... tog så himla lång tid att gå ut därifrån.. kändes som vi var där inne i en halvtimma nästan innan vi kom ut. Den mest ibehagligaste känslan jag känt alltså. Helt mörkt var det, enda ljuskällan var små hål i väggen som skulle föreställa fönster.. Det fanns även maaaassa fängelsehålor som det går ut som där inne, inspärrade med galler. Små lönngångar osv.. fick en sån obehaglig känsla..
Här har vi vår guide som berättar om någonting. Det är han gubben där med grå jacka.
Här är vi inne i den 500 m långa tunneln. Vet inte om det syns men jag var helt skräckslagen. De som har klaustrofobi ska VERKLIGEN INTE gå in i denna tunnel säger jag bara. 
Sådana här fanns ungefär 5 gånger i tunneln. Gångar som leder ut på olika ställen i lägret så man snabbt kunde ta sig överallt.
Detta är så "fönstren" som jag snacka om. Inte mycket till fönster va? Om dessa dock inte hade funnits hade man inte sett ett smack där inne..
Här har vi exempel på hur en liten håla med galler kunde se ut i tunneln. Det var väl någon slags lönngång eller ställen där fler fångar kunde torteras.
Datum fanns ristade i sten på marken.
Rania var lika skräckslagen som jag (haha)
Här har vi också en sådan håla med galler.. vissa gick uppåt och vissa rakt fram. Egentligen vet vi inte vad de hade dessa till..
I dessa kors förvarades vapen där att skjuta ihjäl judar, dessa är alltså inte gravar som vi först trodde.
Detta är tragiskt.. på denna kulle fästes fångar fast och blev avrättade med skott från gevär. Det fanns en vallgrav runt kullen så de verkligen skulle ha svårt att rymma därifrån. Vakter osv stod då på andra sidan kullen (ungefär där jag står och tar kortet) och skjöt ihjäl judarna som stod där.
Bredvid kullen fanns en galge. Här hade endast 3 personer hängts och dött faktiskt. Men ändå så himla tragiskt. Tänk er att personer hänts och dött precis på denna plats. Galgen ser ni till höger i bilden nära utgången vid stigen. Fick en obehaglig känsla även här när man passerade förbi..
De hade faktiskt en pool. Fångarna fick arbeta med att bygga klart denna poolen. 6 judar dog av utmattningen av arbetet just på denna plats. Det väldigt väldigt konstiga var att just när vi kom till denna platsen fick jag den deja vu! När guiden stod och berättade om hur de arbetade och hur många som dog här fick jag en deja vu känsla, vilket gjorde det ännu mer obehagligt...
Vi fick gå in i ett litet museeum kan man säga. Här fanns det massa fakta om fångarna som levt där osv. Register med namn, årtal, födesedatum osv fanns kvar. Det stod när fångarna vad födda, när dem dog och vissa till och med hur dem dog.. kändes bara konstigt att läsa. Kändes inte sant typ, så hemskt.
 Bilder på vakter, soldater och några fångar fanns också på platsen. Allting blev så himla obehgligt igen och väckte verkligen känsla när bilderna och registren såg så gamla ut.. svartvita och slitna..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0