THERESIENSTADT TEREZÍN PART 3

Här är ett fönster från ett isoleringsrum. Det var den enda ljuskällan de hade i detta rum. 
Samma rum, fast en hörna i rummet. Gissa vad den var till för? Jo detta var "toaletten". Som ni ser så finns ingenting förutom ett tomt hörne. Men det var här de fick göra sina behov en efter en. De hade väl ingenting att torka sig med heller.. de bodde även i samma rum så man kan ju tänka sig stanken.. Den enda ventilationen var ett litet hål vid dörren.. som sagt så dog de flesta av syrebrist.
Här inne var ett rum för över 80 pers tror jag.. Detta var träsängarna de fick ligga i när de skulle sova. De hade madrasser först men de tog bort dem för att göra det så obekvämt så möjligt för judarna. De fick använda sina filtar som de fick och dela på över nätterna. Tänk er hur kallt det var också.. Liksom det va ju inte direkt s¨å bra isolerat och hårt trä att sova på. 
På vänster sida fanns även fack där de kunde förvara sina ägodelar. Grejen var att det var ingen som använde dem eftersom då kunde folk sno deras grejer och sälja dem för mer mat. Ingen ville riskera det så de facken bara fanns där utan någon användning. Det enda de fick var ju 2 mål soppa om dagen så man kan ju förstå om de var hungriga. Vissa bytte bort kläder osv för mat så de skulle överleva längre. Om man hade ett par hela skor så var man väldigt lycklig och tursam.
Ett rum där det inte fanns någonting. Jag antar att detta var ett av de isoleringsrummen också eller ett rum där fångar fick sitta om de gjort någonting dumt eller var sjuka/skadade. Guiden berättade ju att bara de starkaste fångarna fick sjukvård, resten fick ruttna till döds i sådana här rum..
Här har vi ett av dessa rum! Ni ser hur litet det är va? Grejen är att den första bilden (den med fönstret), det rummet vara bara en aning större än detta. Okej tänk er nu, vi var 40 pers på runturen och vi stod och trängdes i det rummet.. När judarna var fångar här levde 80 pers i det rummet. De fick turas om att sova (alltså ligga ner eller sitta ner) för att platsen inte räckte. Gå på toa var ju väldigt svårt också, hörnet som jag visade innan var ju där de fick göra sina behov och eftersom rummet var så litet och 80 pers skulle vara där inne så antar jag att man fick turas om att stå i skiten så att säga.. Som sagt också, en ventilation innebar att de flesta dog av syrebrist. Fattar fortfarande inte hur människor kan vara så grymma!! 
Vi var 40 pers och trängdes i det rummet.. tänk då 80 pers som ska leva där..
Så här såg dörrarna ut till vissa rum där flera personer "bodde". Alla rum var numrerade som ni ser. De kan ju inte vart mer än 5x5 m alltså.
Ja det såg allmänt risigt ut överallt.
Här har vi själva gastanken. I rummet brevid där (bakom väggen) ligger själva gaskammrarna. Om man bara gick runt hörnet då efter att ha varit inne där så kom man till detta rummet där denna stora gastank var kopplad till rören i gaskammaren. Det som jag tänkte på var att haskammrarna såg ut som stora dusch-rum. Där gasen kom ut, det såg ut som duschkranar. Inte konstigt att fångarna trodde att de skulle få duscha när de gick in där. Det stod till och med "duschrum" fast på tyska på dörren så att de inte skulle vara tvugna att tvunga in fångarna utan att de skulle gå in självmant i hopp om att bli rena.
 Här har vi då sjukstugan, den väldigt lilla sjukstugan. Tänk er en sjukstuga för så många personer och bara 3 sängar? Och 3 söndriga sängar till och med. Äkta vara var det också så just dessa sängar hade flera fångar legat i och dött.. usch alltså.
Men grejen var också att alla fick inte sjukvård. Det var så att om en kvinna och en man blev svårt sjuka samtidigt så var det oftast mannen som fick sjukvården och kvinnan fick sitta i en isoleringscell och dö sakta av svält eller om hon dog snabbare av sin sjukdom eller skada. Varför? Jo för de ville helst ha kvar de starka judarna som kunde arbeta bättre, de med muskelstyrka. Männen har ju oftast mer muskler och kan arbeta hårdare än kvinnorna och därför blev det på det sättet. Snacka om att toppa laget.. hels sjukt deprimerande att höra på.
Fast sedan kunde det inte vara så att de fick så bra sjukvård iallafall, grejen var bara at det skulle bli arbetsdugliga igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0