THERESIENSTADT TEREZÍN PART 2

And the work continues....
Denna bilden är inte så bra som ni ser, det är för att det är glas ivägen för rummet. Vi fick alltså inte gå in här överhuvudtaget utan bara stå utanför och kolla in. Det var här de förvarade alla gamla journaler osv från judarna som levde här skulle jag gissa. Bokhyllorna var fulla av papper och mappar (det kanske man ser på bilderna)
"Kammer", eller kammare på svenska då. Kommer inte riktigt ihåg exakt vad som fanns här inne dock. Kan nog vart förhörsrummet där alla fick bli förhörda innan de fick sina tillhörigheter och "fängslades" här inne i lägret.
Här har vi iallafall förhörsrummet! Det var då här maktfolket ställde judarna mot väggen. Alla skulle tydligen bli förhörda osv i detta rum. Förhören slutade också väldigt ofta med misshandel. De möbler som fanns här inne var också äkta vara så att säga. Tänk om man kollar på det skrivbordet där borta att hur många judar som helst har suttit där nervösa och utsvultna.. så jävla hemskt att tänka så. Och nu är alla döda.
Självfallen bild va? Det är såklart man måga ha med det kända citatet "arbeit macht frei" som allting grundar sig på. Det är ju dock inte den riktiga orginalskylten men visst, begreppet är detsamma. Arbete ger frihet. Skylten "Arbeit macht frei" har placerats vid ingångarna till flera av Nazitysklands koncentrationsläger som en sorts påminnelse att självuppoffring i form av arbete innebär en sorts andlig befrielse.
Här inne var det så himla ledsamt och deprimerande. En gammal badtunna med 2 duschar stod i ett ganska tomt rum. Helt utslitna och jag kan inte ens tänka mig hur många som delade på denna tunna. Inte nog med det så var den sjukt liten så skulle väl funka till en 11 åring kanske. Jag skulle ju behöva tränga mig in i den och då fattar ni väl hur liten den va. Duscha fick judarna göra 3-4 gånger per år. Då växlades även vattnet mellan iskallt och brännande hett för att öka tortyren så mycket så möjligt.
Faktiskt en intressant historia detta. Det så kallade "stora baddrummet" där alla handfat fanns såg relativt snyggt och prydligt ut i jämfört med alla andra rum tyckte jag. Det fanns såklart en förklaring till det, rummet har ALDRIG använts. Det var så att kontrollanter skulle komma ut till koncentrationslägren och kolla så allting stod rätt till och att fångarna iallafall hade duschar, handfat osv. Tyskarna byggde alltså sådana här "uppvisningsrum" för att öka trovärdigheten för att de behandlade fångarna väl. Så detta var bara för att kontrollen skulle gå igenom och för synes skull att det skulle se bra ut. Rummen fick alltså aldrig användas av judarna. 
Helt sjukt egentligen... när man ändå bygger sådana här rum tycker jag att de borde användas? Hur grymma kan människor vara.. tydligen var inte judarna ett piss värda då de inte ens fick tvätta sig i ett handfat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0