PRAG - THE CITY

Som vanligt alldeles för mycket bilder. Men här har ni en inblick i staden, helt sjuuuuk stad alltså. Man kan inte ens fatta hur många butiker det fanns. De första dagarna sprang vi i märkesbutiker som Zara osv. Tänk er de dyra priserna.. aja grejen var ju att för att få den svenska valutan så var det bara att dela priset på 3 så fick man vad det kostade i sverige. Då blev de dyra märkeskläderna inte så dyra längre liksom. Fast ändå, va och köpte ett linne för runt 300 svenska kronor och det var ju ändå ganska dyrt för att vara Prag så.. men Zara är ju Zara eller hur?
Annars så var det sjukt billigt överallt. Tänk er Rea i sverige.. typ en t-shirt för 49 kr? Dela då det i 3 så har ni en t-shirt för 16 kronor istället. Miniräknaren har aldrig varit så användbar som det var i Prag kan jag säga!
Köpte ett par skor för 25 spänn liksom.. Och den stora sjuka gallerian.. herregud. Aldrig sett något så underbart. Tror det var 5 supermegastora våningar i glas med allt man kunde önska sig och lite till. Den våningen längst upp var det enbart restauranger.. så sjukt najsiga restauranger och inredningen överallt.. GAAH BLEV KÄR. Där kunde vi liksom gå flera dagar i rad utan att ens ha sett allting.

Juste vi hade bokat stadsvandringen också runtom i staden. Men när vi väl skulle på den så hittade vi inte till stället vi skulle samlas så vi hann aldrig dit och missade det. Åh så sjukt sura var vi, det var jag och Rania som skulle gå. Deppiga miner var det alltså. Men som tur var hade vi Anton som redan hade gått stadsvandringen några dagar innan som gjorde en private tour för oss och berättade iallafall allting han kunde komma ihåg av byggnaderna osv. Så helt okej ändå och vi var glada haha!

Som ni kan se på husen så är alla dekorerade väldigt fint. Under andra världskriget så var detta väldigt bra för just Prag eftersom de inte ville släppa bomber på sånna fina skapelser. Tyskarna ville istället ha Prag som deras huvudkontor. På ett sätt var det ju bra eftersom staden inte bombades då.. därför finns det kvar väldigt många fina hus där.

Fina staden. Detta var åt andra håller från Gallerian. Här fanns det sjukt många sovenirbutker som vi sprang runt i. Gatorna har även fulla med gatumusikanter osv. I slutet av denna gata fanns ett stort slott som ni ser. Varje hus som man ser på bilden var det en butik i.
Sedan fanns det lite mer inhemska hörnen. Här hade vi gått under en tunnel och kom till en liten hörna med handgjorda sovenirer, typiskt utomlands.
Det var tydligen påsk haha
Den obligatoriska egopicen i en butik. Egentligen var det så att lilla Rania tvingade oss haha. Den gosungen älskar att ha bilder överallt så vi gick väl med på det då. Vi skämde väl ut oss lite när vi stod där och posade men vafan, vi kommer aldrig möta de folket igen, som Rania säger!
Burger King, the place to be på natten efter Duplex och BeerFactory haha! Slottet i bakgrunden där också.
Här agerade Frida fotograf för Rania ville ha bild (igen) på oss bakifrån. Haha fråga mig inte varför men hon tyckte vi väl såg lika ut med svart jackor, svarta mössor och ryggsäckar. Jag spanar mer in vilka snygga ass vi har alltså. Fast det roliga är att vi ser rätt lika ut bakifrån med samma hårfärg och allt.. jag är nog nynsen mörkare och ljusa byxor där också men.. 
En stor staty mitt på torget.Antar att det är någon gammal kung eller krigshjälte. Tog aldrig reda på vad det var.
Slottet igen och 2 charmiga brudar som inte va med på att jag tog bild.
Här står vi uppe på "muren" där man går upp mot slottet. DAT UTSIKT säger jag bara. Kolla in stan liksom!! Trafiken var också alltid hela kaos, bilar åkte hej vilt när de ville och hur de ville. Ibland var man inte ens säker på att man kunde gå över gatan även om det var grönt ljus. Bilarna liksom bromsade preciiiiis där de skulle stanna, här snackar vi tvärnit!
TURISTBILDEN med slottet i bakgrunden. Tog nog 4 innan vi blev nöjda haha. Det var problem med både att skärpan inte kunde ställa in sig eller att vi hade för fula miner för att visas för allmänheten.Det slutade ju såklart med den så kallade turisten med två fingar upp i vädret.
Slottet på lite närmre avstånd. Det var dock stängt för renovering eller någonting så vi kunde inte gå in. Men det hade väl kostat lite där iallafall så.. Vi var faktiskt på någon konstutställning med killarna den första dagen. Men det var sjukt tråkigt så vi gick väl därifrån efter 5 min. Dyra saker var det med. Fast jämfört med Sverige så var ju porslin osv billigt, men fortfarande för dyrt för oss.
Parkbänkarna var dekorerade, rätt coolt ändå. Kanske ser ut lite som fågelskit men..
Tyckte att denna vinkeln va så bra, det var typ såhär jag hade föreställt mig Prag. Lite halvtråkiga hus som är slitna osv.. hittade detta ställe på väg till den akademiska klockan och va tvungen att snäppa en bild.
Det var någonting med dessa gatlyktor som Anton berättade.. Att de använde fotogen för att de skulle lysa. Såg rätt coolt ut men man ser inte riktigt detta på denna bilden. Väldigt fin design också måste jag säga, som resten av Prag. Lite gammaldags såhär.
På provate tour med Anton som guide.
Sådana här gator gick vi på tills vi kom till det stora torget. En fin och pampig kyrka där i bakgrunden med.
Juste, detta var ju viktig info. I Prag så får de väldigt kraftiga översvämningar ibland så hela staden kan ligga under flera meter vatten. Så kunde de ju inte ha det så de har börjat "bygga upp" Prag. Dvs att alla hus har dubbla källare, nästan ingen bor på undervåningen alltså utan första våning kanske börjar där vi i Sverige normalt har 3:e våning. Alla hus alltså byggs upp eller flyttas upp. Så var det på vårt hotell också, det var trappor ända upp till tredje våning typ, sedan böjade hotellrum nr 1 osv. Här ser ni tydligt på fönstret som nästan är nere i marken. Detta fönster har väl varit lite högre upp innan som våning 1, men alla hus har som sagt byggts om för att anpassa sig mot översvämningen.
Här kommer vi snart ut mot det stora torget där den astronomiska klockan fanns.
Stora torget, en livlig plats med massa gatuunderhållare.Idag är det en populär del av staden både för tjecker och utländska besökare, det finns även en mängd olika restauranger, pubar, butiker, underhållning, gallerier och museer. Historian sträcker sig tillbaka till 1000-talet då torget utgjorde en korsväg mellan flera långdistanshandelsrutter och fungerade som en marknadsplats. Det var känt över hela Europa vid den tiden.
Detta är tornet där den astronomiska klockan sitter på. Ska skriva om den i ett annat inlägg. Tornet är nu en del av stadshuset som grundades år 1338 medan den Astronomiska Klockan kan dateras till år 1410.
 
Här är ett torn ungefär en halv till en kilometer från vårt hotell. Det var vår "mötesplats" när vi skulle möta upp de andra som bodde på ett hotell lite längre åt andra hållet. Jag och Rania "råka" springa upp en en gömd trappa inne i tornet haha. Tror det kostade pengar men vi ville bara kolla lite snabbt. Ska också skriva om det i ett annat inlägg. Tornet såg väldigt bränt ut, eller hur? Nedanför var det också många gatuuderhållare.
hh
 Obligatoriska egobilder IGEN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0