TURKIET - FETHIYE PART 2

Nu är vi framme i spökstaden som den kallas! Denna stad är känd för att inga bor lvar här. Det va så att för längesen stred turkiet och grekland mot varandra och i denna by bodde massor av greker. När turkarna tvingade dem att lämna staden på grund av kriget lämnades allt kvar som det var. Enda sen dess har staden stott obebodd och istället blivit en turistatraktion. 
I staden fanns det fullt av kyrkor, här såg man faktiskt att det var en kyrka på grund av skylten. Det fanns en allra längst upp i staden men dock så hann vi aldrig dit i och med att vi hade ont om tid och det var hur högt och varmt som helst så vi skulle aldrig hunnit...
Innan man kunde gå upp i staden fanns det massa djur på plats. Påfåglar hundar, hästar och ja allt. Åsnor fanns med att rida på om man ville.
Hittade en fin insekt woop
På väg upp (fast fel väg) haha. Vi trodde först att detta var ingången men den va på andra sidan. Tror till och med det var folk som bodde där precis bakom. 
Såja! Nu är vi på väg upp. Ser man den glödheta värmen? Tror aldrig jag vart så varm i mitt liv. Men jag kämpade för att få till alla mina bilder. 
Hade ju både selfiestick och panorama till hjälp för att få till de bästa bilderna. Här ser man en liten utsikt när vi inte alls har kommut så högt upp än.
Fortfarande på väg upp...
Husen är ju helt övergivna och det är nästan enbart sten som är kvar
Här ser man kanske husen på lite närmare håll hur de ser ut då
Selfiestick på g, bevis på att jag va däääär
Utsikten innifrån ett hus
Nu står jag i ett hus då. Visst att de kanske lämnade kvar massa saker som grytor osv men allt är ju nästan igenvuxet.
Fattar nästan inte att jag klarade gå där när det va så varmt och fokusera på att ta hur många bilder som helst. 
Här tstår vi vid ingången till ett hus.
På bussen till nästa destination!!
Jarå nu kommer massa bilder på mig framför saker ska ni se. Man måste ju ha sina semesterbilder så att man själv är med! Älskling var till hjälp när jag skulle ha kort på allt hehe
Turkiska lira fick vi växla till när vi skulle köpa någonting. En rolig sak som hände- vi va så törstiga så vi dog nästan. Så fanns det en "kiosk" eller restaurang nästan där man fick köpa dricka då. En yberliten burk med fanta eller va det var kostade mer än 20 spänn och det tyckte vi va billigt.. ojojoj haha. Bara för man var så törstig bara vi slängde bort pengar på dricka överallt så blev inte så billigt tillslut..
Återigen utsikt över spökstadens hus.
Så kunde en ingång se ut
Hittade lite info på en sida faktiskt:

Kayaköy (spökstanden) är en by som ligger 8 km söder om Fethiye i det sydvästra Turkiet, där levde anatoliska grekisk talande kristna fram till år 1923. Kayaköy beboddes helt utav grekiska ättlingar men som tvingades flytta tillbaka till sina förfäders land vid den stora utlämningen 1923. Denna numera spökstad har bevaras som en museum by och består av 100-tals nedgångna men fortfarande mestadels intakt grekisk stil på husen  och kyrkorna som täcker en liten bergssluttning. 

Denna plats byggdes för den antika staden Carmylessus på 1800-talet. Men efter det grekisk-turkiska kriget, övergavs Kayaköy av befolkningen då ett avtal undertecknats av den turkiska och grekiska regeringarna år 1923. Men många utav byggnaderna skadades under Fethiyes jordbävning år 1957.


Här var det ju så underbar utsikt så va tvungen att klättra ut på en smal stenmur för att ta denna bilden.
Staden fortfarande på höger sida där. Vi hann ju inte gå mer än kanske en åttondel av hela staden men.. det var väldigt intressant ändå! 
 

Kommentarer
Postat av: Markus- mittgrekland.se

Man blir ju helt klart ressugen. :)

Svar: eller hur, jag vill bara tillbaka :(
Amanda

2015-07-06 @ 19:45:17
URL: http://www.mittgrekland.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0